Zeytin Çelikleme
Zeytin çelikleme kahvaltıların ve sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan zeytin üretiminde yaprak ve köklerinin dışında bütün aksamlarıyla meyve veren bir ağaç şeklidir. Zeytin fidanları üretilirken kalın dal çeliklemesi, çekirdek, yeşil çelikleme, yumru kök yumruları ve piç adı verilen ağaçların diplerinden çıkarılan sürgünler kullanılır. Özellikle 1940 yılından sonra bir yıla erişmiş zeytin çeliklerinin köklendirilmeleri yapılarak üretimlerde kullanılması ve şişleme metodu ile geniş çapta uygulaması verimli sonuçlar elde edilmesine neden olmuştur.
Çelikleme Nedir?
Zeytin çelikleme işleminde ve üretiminde çok önemli faktörlerden bir tanesidir. Çok eski zamanlardan beri üretimde kullanılan zeytin çelikleme bir çeşitten çok daha fazla miktarda üretim elde edilmesini sağlayan bir yöntemdir. Tohumlar normal üretimde yaşandığı gibi çok fazla şekilde aşılamaya gerek duyulmadan ekilir. Ayrıca anaç ve kalem uyuşmazlığı da çelikleme üretiminde yaşanmaz. Çelikleme ile yapılan zeytin üretiminde daha erken bir zamanda fidan elde edilebilmektedir. Ayrıca zeytin çeliklemesi ile yapılan üretimlerde bir örnek zeytinliklerin kurulması mümkündür. Köklenme oranları da diğerlerine göre farklıdır. Yaşadığı bölgeye göre, üretildiği bölgeye göre köklenme oranları değişmektedir.
Zeytin Çeliklemede Nelere Dikkat Edilmelidir?
Zeytin çeliklemede özellikle beslenmesi iyi yapılmış manuel olarak sulanmış yeşil aksam ve ürün ile dengesi uyumlu olan genç ağaçlardan yapılan üretimlerde daha çabuk kökenlenme olduğu görülmüştür. Zeytin çelikleme üretimindeki damızlıklarda özel olarak her yıl kökten kesilerek yeni sürgün vermeye teşvik edilmesi gerekmektedir. Üç farklı metot ile zeytin çeliklemesi yapılır. Zeytin üretimindeki bir yıllık yeri odunsu sürgünden dip tarafından çekilen 12 ile 15 santim uzunluğundaki çeşidine dip çelik denilir. Orta kısmından çekilen 12 ile 15 santim uzunluğunda ki çeşidine orta çelik denilir. En uç kısmından çekilen çeşidine ise uç çelik denilir. Zeytin çelikleme de farklı yerlerden alınan uygulamalarda farklı sonuçlar elde edildiği gözükmektedir. Yaz aylarında yapılan zeytin çelikleme de dip kısımların, bahar aylarında ise orta kısımlarını kullanılması önerilmektedir. Zeytin çelikleme konusunda daha fazla bilgiye sahip olmak ve kullanım şekiller hakkında hizmet almak istediğiniz takdirde https://www.ufuktarim.com/besleme-programlari/zeytinlinkinden faydalanabilirsiniz.