Depreme Dayanıklı Evlerin Özellikleri
Deprem tüm insanların en ciddi kabuslarının başında sadece deprem durumunda can kaybı değil, mal kayıpları da yaşanabiliyor. Böylesi bir durumun yaşanmaması için eğer bugünlerde ev almayı düşünüyor ve yaşadığınız kentte deprem riski ağır basıyor ise o zaman ev alırken evin depreme dayanıklı olup, olmadığını iyice araştırmalısınız.
İşte Dikkat Edilmesi ve Bilinmesi Gereken Noktalar
- Su yalıtımı olmayan binalar, 10 yılı geçmeden taşıma kapasitesini kaybedeceğinden risk grubunda bulunur. Bundan dolayı da deprem riskini en aza indirgemek için su yalıtımı özelliğinin yapılarda bulundurulması gerekir. Ev alırken de evin yaşı kaç olursa olsun su yalıtım sisteminin olup, olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.
- Malzeme, malzeme. Ülkemizde 1999 yılında yaşanan depremde en büyük kayıpların yaşanması elbette malzeme sorunu. Malzemeden çalınması ve standartlara uygun olmayan malzemelerin kullanılması. Elbette inşaat mühendisi olmadan bunu bilmek zor lakin proje ve yapım aşamasında bina denetlemeye tabi tutulmalıdır. Eğer eski bir ev alınıyor ise mutlaka bir bilene danışılmalı ve iyice araştırması yapılmalı, binayı yapan inşaat firmasının referanslarına bakılmalıdır.
- Hasar raporu ev alınırken mutlaka istenmesi ve aranması gereken ön koşulların başında gelir.
- Hasar raporu yanında depreme karşı dayanıklılık raporu da alınması gereken diğer raporlar arasındadır.
- Ülkemizde çok uygulanmasa da sismik izolasyon yapı sistemleri de depreme dayanıklı evlerin en temel özellikleri arasındadır. Varsa bu yapı sistemi ona uygun olanlar tercih edilmelidir.