Konut Kredisi Veren Bankalar
Bankaların müşterilere sağladığı imkanlardan biri olan krediler kullanım amaçlarına, vadesine, teminatına, kullanılan yere göre farklı şekilde sınıflandırılmaktadır. Örneğin; ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi, evlilik kredisi, bayram kredisi, esnaf kredisi, öğrenci kredisi vb.
Bu kredi türlerinin dışında en çok kullanılan ve maddi açıdan da en çok değere sahip olan konut kredisi ise ev sahibi olmak isteyen bireylerin maddi desteğe ihtiyaç duydukları zaman başvurdukları bir kredi çeşididir.
Günümüzde birçok insan kira ödemek yerine kredi çekip ev satın almayı ve her ay kira öder gibi kredi borcunun taksitlerini ödemeyi daha mantıklı buluyor. Ancak konut kredisi hakkında bilinmesi gereken en önemli şey, konut kredisinin evin değerinin tamamını karşılamayacağıdır.
Bankalar, Mart 2020’ye kadar talep edilen konut kredisi için satın almak istediğiniz evin değerinin en fazla %80’ini karşılamaktaydılar. Bu oran Mart 2020’de değeri 500.000 TL olan konutlar için güncellenerek %90’a çıkarılmıştır.
Konut kredisi hakkında bilinmesi gereken diğer önemli nokta ise, bankaların verdikleri kredinin geri ödenmemesi ihtimaline karşın evi ipotekli olarak tuttuklarıdır. Evdeki ipotek ise kredi borcu sıfırlandıktan sonra kalkmaktadır.
Günümüzdeki bankalardan; Akbank, Garanti, VakıfBank, TEB, Türkiye İş, ING, DenizBank, QNB Finansbank, Halkbank, HSBC ve diğer bankalar olmak üzere hemen hemen hepsi konut kredisi desteği sağlamaktadırlar ancak farklı faiz oranları bulunmaktadır.
Konut Kredisi Alma Şartları
Tüm kredilerde olduğu gibi konut kredisinde de yaş şartı bulunmaktadır. Konut kredisi almak için 18 yaşını doldurmuş ve 70 yaşını geçmemiş olmak gerekmektedir. Yine tüm kredileri etkileyen kredi notu da konut kredisinde son derece önemli bir role sahiptir.
İstediğiniz konut kredisinin borcunu ödeyebileceğinize dair bir geliriniz olduğunu da ispat etmek zorundasınız. Ayrıca istenilen belgeleri (başvuru formu, nüfus cüzdanı fotokopisi, ikametgâh adresi, gelir ispat belgesi, konuta dair iskân belgesi ve tapu fotokopisi) eksiksiz olarak bankaya iletmelisiniz.