Kuyruklu Yıldız Neden Meydana Gelir?
Kuyruklu yıldızlar bir ışık kaynağı değildir. Işıklarını gezegenlerde olduğu gibi güneşten alır, güneş ışığını yansıtırlar. Bu nedenle aslında bir yıldız değillerdir. Büyük patlama sırasında ortaya çıkmış olan buz ve gaz kütleleridir. Meteora benzerler ancak çevrelerinde bulunan gaz ve toz bulutu farklarını ortaya koyar.
Kuyruklu Yıldızların Yapısı
Kuyruklu yıldızlar güneşten kopmuş kayalardır. Çok farklı büyüklükte olabilirler. Bir kilometreden 20 kilometreye kadar değişen genişliktedir olabilirler. Yapılarında azot ve karbondioksit gibi gazlar bulunur.
Kuyruklu yıldızlar da gezegenler gibi bir yörüngeyi takip ederek güneşin etrafında döner. Yörüngeleri elips şeklindedir. Dönüşleri sırasında içeriğinde bulunan gazlar güneşten uzaklaştıkça donar ve buz kütlelerine dönüşür. Güneşe yaklaştıkça yoğun ısıyla karşılaşan donmuş durumdaki gazlar erir ve dönüş hareketinin de hızıyla sanki arkada bir kuyruk var görüntüsü verir.
Bir kuyruklu yıldız güneşe ne kadar yakınsa ışığı o kadar parlak görünür. En yakın olduğu zamanlarda gündüz vakitlerinde bile dünyadan görünürler. Hızları ve yörüngelerinin uzunluğu gibi değişkenler nedeniyle her biri farklı sürelerde döngülerini tamamlar. Bit yıllık gibi sürede tamamlayacak kadar hızlı olanları vardır. Bazılarının dönüşü ise milyonlarca yıl sürebilir.
Hale-Bopp, Brookks, Encke ve Chiron kuyruklu yıldızları da en çok bilinen ve takip edilenlerdendir. Büyük ve önemli olanlarına çoğunlukla o kuyruklu yıldızı keşfeden kişilerin adı verilmiştir. Diğerlerine de keşfedildiği yıl, keşif sırası gibi bilgilerin yer aldığı teknik isimler verilir.
En Çok Bilinen Kuyruklu Yıldızlar
Bilim adamlarından astronomi alanında çalışanlar kuyruklu yıldızlar hakkında çalışmalar yapmakta ve yörüngelerini takip etmektedir. En çok bilinenlerinden biri Halley Kuyruklu Yıldızıdır. 50 yıllık bir sürede güneş etrafındaki dönüşünü tamamlayan Halley, yaklaşık 50 yılda bir dünyanın yakınından geçer ve çıplak gözle de görülebilir. Her seferinde halk arasında dünyaya çarpacağı beklentisi oluşur. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç romanındaki dünyaya çarpacağı söylenen kuyruklu yıldız da Halleydir.
Halley kuyruklu yıldızının bir insan ömründe bir defa görülme ihtimali yüksektir.
Kuyruklu Yıldızlar Dünyaya Çarpabilir mi?
Kuyruklu yıldızların dünyaya çarpması mümkündür. Ya da bu uzay cisimlerinden kopan parçalar zaman zaman dünyaya düşebilmektedir.
Astronomlar gök cisimlerinin dünyaya çarpma ihtimalini torino ölçeği adını verdikleri bir sistemle ölçmektedir. Olasılık 0 dan 10 a kadar puan verilerek ölçülür. Risk 0 olarak görünüyorsa dünyaya en yakın olduğu dönemde çarpma ihtimali hiç yoktur. Veya atmosferde yok olacak nitelik ve niceliktedir. Olasılık 8,9 ya da 10 ise çarpma kesine yakın olup dünyanın bir bölgesinde hasara ve kayba neden olabilecek demektir.
Torino ölçeğine göre yapılan hesaplamalarda en yakın tarihli olarak 2102 yılında bir kuyruklu yıldızın dünyaya çarpma riski yüksektir.
Kuyrukları Dünyaya Çarpabilir mi?
Kuyruklu yıldızların kuyruk gibi görünen kısımları gaz ve toz bulutu olduğundan ve yoğunluğu yüksek olmadığından bir zarar vermeyecektir. En son 1910 yılında dünyamız Halley’in kuyruğunun içinden geçmiştir.