Piercing Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Piercing denince akla ilk gotik tarz gelir ve genelde Avrupai bir imaja sahiptir. Türk kültüründe yeri olmadığı düşünülse de burun piercingi yani hızma Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde kadınlar tarafından yaygın olarak kullanılır. Modern anlamda kullanımı yaklaşık olarak 40 yıllık bir gelişmişlik taşır. Modern kullanımına ilk geçiş döneminde ilkel toplumlarda yer alan geleneklerden esinlenilirdi.
Günümüzde bilinçli olarak bu tip yöntemler tercih etmenin temel amacı kendini ifade edebilmek olsa da piercing taktırmak bu amaca direkt olarak hizmet etmeyen acılı bir döneme ve ciddi bir bakıma ihtiyaç duyar. Uygulama yöntemleri dolayısıyla iltihaplanma, sinirlere zarar verme, deride yırtılma, ağrılı şişkinlik gibi birçok tehlikeye açıktır.
Piercing Bakımında Dikkat İsteyen Hususlar
Yeni takılan piercingler, dövme yaptırmak gibi belli bir süre özenli yaşama ihtiyacı doğurur. İltihaplanma olmaması için belli başlı tıbbi krem mevcut olsa da aşırı su temasından ve elle oynamak gibi mikrobik bulaşmalara yol açabilecek temaslardan mümkün olduğu kadar kaçınılmalıdır. Evde bakım yapabilmek için günlük olarak sabunlu su ile temizleme ve kurulama işlemleri önemlidir.
Temizlik için tercih edilen jeller ya da dezenfektanlar cilt yüzeyinde bir iltihaplanma veya buna yol açabilecek sorunlar yoksa kullanılmaması daha sağlıklı olur. İlk günlerde piercing bölgesinin üzerinde yatmamak, fiziksel darbelere karşı korunmak, bölgenin kuru olmasını ve tahrişe açık olmamasını sağlamak gerekir.